ABD ve Avrupa Birliği'nin 10 yıllardır Doğal Kaynakları Sömürmesi
Dünya nüfusunun küçük bir kısmını oluştursa da zengin uluslar gezegenin doğal kaynaklarını kullanmada uzun bir geçmişleri var. Yeni çalışmalar da bunun bir göstergesi.
50 yıllık doğal kaynak kullanımın ele alındığı bir araştırmada, Doğal kaynak kullanımında aslan payına sahip ABD ve zengin Avrupa ülkeleri çevresel sürdürebilirlik eşiklerini aştıklarını gösteriyor.
İspanyol araştırmacı Jason Hickel ;ABD ve zengin Avrupa ülkelerinin ekolojik bozulmanın sorumlusu olarak gösteriyor ve diğer ülkeleri borçlu olduğunu ifade ediyor. Çevresel bozulmanın sebebi olan ülkelerin kaynak kullanımında radikal azaltmalar yapılmasında liderlik etmeleri gerektiğini söylüyor.
2017 yılına kadar ki verilerin değerlendirildiği çalışmada geçmiş yarım yüzyılda hammadde kullanımı fark edilir düzeyde arttığı görülüyorken, 2017 yılı itibariyle yıllık 90 milyar tonda fazla hammadde kullanıldığı saptandı. Tabi ki her ülke bu kullanımdan eşit ölçüde sorumlu değil.
Araştırma ekibi hangi ülkelerin doğal kaynakların fazla kullanımında daha fazla sorumlu olduğunu bulmak "sürdürebilirlik koridor" adını verdikleri bir limit değer geliştirdiler .Sürdürülebilirlik koridoru 1970-2017 dönemi için geçerli ve ülkelerinin nüfus büyüklerine göre eşiğin ne kadar aşıldığını hesaplamasını içeren bir yöntemdi.
Sonuçlar çalışma dönemi içinde yaklaşık 2,5 trilyon ton malzeme kullanıldığını gösteriyordu ve bu tüketimin yarısının yani 1,1 trilyon tonluk kısmını sürdürülebilirlik koridorunu aştığını gösteriyordu .Yüksek gelirli ülkelerin Küresel nüfusun sadece yüzde 16'sına sahip olmasına rağmen aşırı doğal kaynak tüketiminin yüzde 74 ünden sorumluydu.
Bu aşırı tüketimin yüzde 27 si ABD ye ait onu yüzde 25 ile Avrupa ve Birleşik Krallık takip ediyor. Çin ise yüzde 15'lik bir değere sahip. Az gelişmiş ülkelerin ise kaynak kullanımında hiçbir zaman adil paylarını aşmadıklarını görülüyor.
Sonuçlar, kaynakların aşırı kullanımının küresel eşitsizliğini vurgulamanın yanı sıra, dünyanın ekolojik krizleri ele alma şansına sahip olması için hammadde tüketiminin keskin bir şekilde düşmesi gerektiğini de açıkça ortaya koyuyor.
Araştırmacılar Sürdürülebilir aralığa ulaşmak için ortalama olarak kaynak kullanımının en az yüzde 70 azalması gerektiğini söylüyorlar.
Yorumlar
Yorum Gönder