İklim Değişikliği Nedir?

  İklim değişikliği bölgesel veya gezegenin tümüne ait  hava düzeninin uzun vadeli olarak değişimi olarak ifade edilebilir.


Hava günlük olarak hissettiğimiz sıcaklık yağış ve nem olsa da iklim otuz yıl yada daha fazla bir süreyi kapsar. Bir bölgenin iklim değişikliğinin çeşitli nedenleri vardır. Fiziksel, atmosferdeki ve güneş ışığının yoğunluğundaki değişimler bu nedenler arasında sayılabilir.

Tüm bu faktörler yeryüzü sistemdeki enerjiyi etkileyebilir ,hava ve su akımlarını yağışları toprak nemini ve çeşitli türlerin yaygınlığını değiştirebilir.

Bugün iklim krizinde farklı olan ne ?

insanların geçmişe göre yaptığı ısı tutucu gazların atmosfere salınmasını daha fazla olması sebebiyle ikilim değişimi hızı artmış ve etkiler daha belirgin olarak görülmeye başlandı. Öyle ki artık bir ikilim krizinden söz edilmekte ve bu uluslararası sorunların en başlarında yer almakta.

İklim krizi sadece ortalama sıcaklığın eşi görülmemiş düzeyde artmasına yol açmadı. Aynı zamanda aşırı kutup ve buzul erimesine deniz seviyelerinin yükselmesine ve yangın sel fırtına ve sıcak dalgaları gibi aşırı hava olaylarında artışa neden oldu.

Isınma döneminin birincil suçlusu olarak sera gazı etkisi görülmektedir. Sera gazlarını artması; sın iki yüzyıldaki insan faaliyetinin yani petrol gaz kömür gibi fosil yakıtların ulaşım ve sanayide yakılmasını doğrudan sonucudur.

Sera gazları nelerdir?

Sera gazları terimi İngilizcede greenhouse gas teriminin karşılığıdır. Sıcaklık artırıcı olarak bilinen bu
gazlar yeryüzü atmosfer ve bulutlar tarafından yayılan radyasyonu emen ve yayan bir özelliğe sahiptir. Atmosferin yapısında hem doğal olarak hem de insanların faaliyetlerine bağlı olarak bulunan gaz halindeki bileşenlerdir. Su buharı(H2O), karbondioksit (CO2), nitröz oksit (N2O), metan (CH4) ve ozon (O3) başlıca sera gazlarıdır. Eğer sera gazları  olmasaydı Dünya yüzeyinin ortalama sıcaklığı mevcut ortalama olan 15 °C yerine yaklaşık -18 °C olurdu.

Geçmiş birkaç yüzyılla karşılaştırıldığında şu anki ortalama sıcaklık 1 santigrat derece daha yukarıda. Gelecekte ne olacağı ise sera gazları emisyonlarımızın artıp artmayacağına bağlı.

Hükümetler arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) şu anda küresel sıcaklıkların 1,5 santigrat derece ile sınırlandırılmasını tavsiye ederken, Paris Anlaşması küresel sıcaklıkları 2°C'nin altında tutmayı hedefliyor. Yoksa dönüşü olmayan bir noktaya gelebiliriz.

Bilim adamları bu eşiklerin üzerine çıkmama konusunda uyarılarını sürdürüyor. Eşik noktaları aşıldığında geri dönülmez sonuçların insanoğlunu beklediğini dile getiriyorlar.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Max Weber

McDonaldslaştırma Nedir?

Denizaltından Notlar - 8