Yerel Seçimler Üzerine
31 Mart tarihinde yapılan yerel seçimler çok büyük sürprizleriyle geride kaldı. Cumhuriyet Halk Partisi Ecevit'li yılların ardından ilk defa birinci parti oldu ve çok önemli bir zafere imza attı.
Seçimin kazanılmasında ekonomik durumun en önemli etken olduğu düşünüyorum. Özellikle herkesin belirttiği üzere emekliler sonuç üzerinde etkiliydi. Bence çok görünmese de genç nüfus da emekliler kadar etkili oldu. Konda'nın bir anketinde ilk defa oy kullanacak genç seçmenler arasında yüzde 50'yi aşacak şekilde CHP birinci parti, AKP ise bunun yarı oranına ulaşamıyor.
Diğer etkenlere bakacak olursak:
- CHP'nin genelde güçlü adaylar olması
- AKP'nin toplumdan uzaklaşması
- Yolsuzluk, Torpil, Nepotizim
- AKP'de partiyi temsil edecek insan kaynağı yokluğu
- İsrail ile Gazze insanlık dramına rağmen yapılan ticaret faaliyetleri
- Yeniden Refah Partisi'nin etkisi
- Metal yorgunluğu ve AKP kadrolarının artık ruhunu kaybetmesi
Birçok neden daha sayılabilir. Peki bu neticenin sonuçları ne olur?
AKP, ekonomik alanda çok sıkıntı yaşayan Türkiye'ye ilaç olabileceğini düşünmüyorum. Hele ki Erdoğan'ın ciddi destek kaybettiğini yabancı yatırımcı Türkiye'ye yatırım yaparken çekimser kalabilir. Ekonomik alandaki bu durum sosyal olarak da birçok soruna yol açacaktır. Parti içinde ve kabinede değişim söz konusu olacaktır. Fakat alttan gelen bir ekip olmadığı için bu sınırlı düzeyde kalacaktır.
MHP ile yolların ayrılması gündeme gelebilir. Bu süreçte İyi Parti ile yakınlaşma olabilir. Yine 25 milletvekili sahip Gelecek Saadet ve Deva partilerinde milletvekili transferi olabilir. Anayasa çalışması çalışması ortaya atılıyor ama bence gündemi meşgul etmek için olacağını düşünüyorum. Herhangi bir Anayasa çalışması hele ki referanduma gidecek bir süreç hükümetin güven oylamasına dönüşür ve AKP geri dönülmeyecek bir pozisyona girerek parçalanmaya kadar gider.
CHP ise erken seçim istemeyeceğini söyledi. Bence bunu isteme bile söylemesi yanlıştı. Halk CHP'ye ekonomik durumdan ötürü oy verdi veya sandığı gitmeyerek hükümeti uyardı. Bu konumda ekonomik olarak hazır olduğunu göstermeliydi ve iktidarı alabilecekleri algısını yerleştirmeye çalışmalıydı. CHP'de bir diğer sorun artık partide gruplaşmanın görülmesi Ankara'da çok önemli bir başarı gösteren Mansur Yavaş, Ekrem İmamoğlu ve Genel Başkan Özgür Özel arasında Cumhurbaşkanlığı seçimi için bir rekabet olacaktır.
İyi parti ise bence artık kapanma aşamasına girmiş gözüküyor. Genel Başkanlık değişimi önemli olacağı düşünülebilir fakat ben artık partinin miadını doldurduğunu düşünüyorum. Bilge Yılmaz, Ümit Özlale gibi önemli isimlere yazık oldu.
MHP kısmen parti tabanını korumayı başardı. Yüzde 5'lik oy oranına AKP'ye destek veren yüzde 3'ü de katarsak Yüzde 8'lik bir oy oranıyla az hasarla seçimi atlatmış gibi görünüyor. Fakat yine de diken üstünde olacaklardır. Çünkü AKP her an rotasını değiştirip MHP'den ayrılabilir. Yargıtay Başkanlığı Seçimleri de bunu bir göstergesi olabilir.
Dem Partiye bakacak olursak, hedeflerine ulaşmış görünüyor. Fakat parti tabalarını istedikleri gibi yönlendirme yetilerini bir nebze kaybettiklerini düşünüyorum.
Yeniden Refah Partisi seçimin yıldızıydı. Büyümeye devam edecektir.
Diğer küçük partilere gelecek olursak, Deva, gelecek, memleket partilerinin bir artık parti olarak kalabileceklerini düşünmüyorum. Ne bir Parti tabanı yakalayabildiler, ne de bir etki oluşturabildiler. Sadece Partilerine kızıp parti açan tek adam partileri olarak kaldılar.
Zafer ve Türkiye İşçi Partileri ise toplumda kısmı bir kabul gördüler. Genelde genç seçmende bir etki alanı oluşturan partilerin maddi olarak önümüzdeki 4 yıllık süreyi geçirmeleri zor olacaktır.
Demokrat Parti, merkez sağda AKP'nin boşaltacağı doldurmak açısından tarihi açısından yeni bir alan olabilir. Adalet Partisi, Doğru Parti, DYP gibi partileri yeniden tek bir çatı altında toplayarak yeni bir başkanla yeni bir iveme kazanabilir.
Son olarak bir çok ülkede benzerleri bulunan Japonya'da yıllarca iktidarda olan Liberal Demokrat Parti'nin yeniden teşkilatlanıp seçimlere girebilme hüviyeti kazanması temennisiyle.
Kendi Hayatımda bir dönüm noktasındayım. Eğer yeniden bir düzen kurabilirsem daha derinlikli siyasi içeriklere devam edeceğim. Sadece gündem olarak değil yakın dönem siyasi tarihi ve uluslararası siyaset içerikleri oluşturmaya çalışacağım.
Şimdilik Hoşça kalın..
Yorumlar
Yorum Gönder