Amerika Seçimleri Üzerine

 Kasım ayında Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılacak olan Başkanlık seçimiyle birlikte ABD 47. Başkanı'nı seçimiş olacak. Demokrat Parti'den mevcut Başkan Joe Biden ve 45.ABD Başkanı Donald Trump Cumhuriyetçi Parti'de aday konumunda. BU iki isim dışında Libertenyen Parti ve Yeşiller Partisi gibi partilerde aday çıkarıyor. Bu seçimde Kennedy ailesinde John F. Kennedy Jr.'de bağımsız aday olarak seçimlere katılacak.


 80 yaş üstü iki adayın arasında geçecek bu seçimde 

  • Yasadışı Göçmen
  • Kürtaj
  • Ekonomi
  • Ukrayna-Rusya Savaşı
  • İsrail
  • Muhafazakar - Sol Liberal Çatışması

gibi konular gündemde olacak.

Yaşadışı göçmen konusu Trump'ın 2016 seçimlerine damga vurduğunu görmüştük. Meksika'lılar için ırkıçılığa varan açıklamalar yapıp tüm Meksika sınırını duvarla kapatacağını söylemişti ve seçmen üzerinde etkili olmuştu. Kendi deöneminde göçü bir nebze azaltmayı başarsa da tamamen durduramamıştı. Biden yönetimi ise neredeyse açık kapı politikası uyguladı. Döneminde milyonlarca kaçak göçmen ABD'ye geçti. Bu göçmenler arasında Türkiye'den gidenler de öenmli bir sayıya ulaştı. Öyle ki bu kaçak göçü durudurmak için Meksika Türkiye'ye karşı vize başvurularını daha sıkıya aldı.Şu anda Amerika Mahkemelerinde Türk Pasaportu taşıyan 45 bin iltica başvurusunun devam ettiği söyleniyor. Biden son dönemde yeni önlemler almaya başladı fakat seçilmesiyle birlikte önlemler yeniden gevşetilecektir.

Kürtaj meselesi tam anlamıyla siyasi bir rekabet alanına dönüştü. Dindar kesim kürtajın ülke genelinde tamamiyle yasaklanması görüşünde iken özgürlükçüler buna karşı.

Yukarıdaki haritada kırmızı bölge ile gösterilen eyaletlerde kürtaj yasaklanmış durumda. Biden verdiği mesajlarda Trump'ın kazanması durumunda bunun tüm ülkeye yayılacağı yönünde.

Ekonomi pandemi sonrası toparlanma eğilimi göstese de seçmen Trump'ın ekonomiyi daha iyi yürüteceği görüşünde.

Ukrayna-Rusya savaşında Trump eğer kendi dönemi olsaydı bu savaşın olmayacağını iddaa ediyor. Bazı kesimler Ukrayna'ya yapılan yardımların kesilmesini gerektiğini söylerken, Biden yardımı sürdüren yeni paketler çıkarıyor.

İsrail konusu her iki ismin de yumuşak karnı. Her iki taraf da İsrail'i karşısına alacak smylemlerden uzak durma eğiliminde. Yahudi lobisi belirleyici unsur.

SJW ve muhafazakar çatışması 2010 yılları başından beri devam eden Trump'ın Başkan olmasıyla körüklenen bir gerilim ve yükselerek devam ediyor.Bir çok alanda woke,cancel kültür muhafazakar kesimi rahatsız ediyor. Veganlık, LGBT hakları, kadın-erkek eşitliği, silah bulundurma ruhsatı konusu, Siyah İnsanların hakları, din temelli konular bu çatışmanın alevlenerek devam etmesini sağlıyor. Bu tartışmalar özellikle genç seçmen üzerinde etkili. 30 yaş altı seçmenle yapılan bir ankette Biden önde görünüyor.

Twitter Adresi : https://x.com/altinalpcom



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Amerika'nın Suç Oranı En Yüksek 10 Eyaleti

Ankara 2024 Yerel Seçim Analizi