Amerika'ya Şeriat Mı Geliyor?

Kısa bir süre önce Amerika'nın Louisiana eyaletinde ilginç bir karar alındı. Louisiana On Emir'in devlet okullarında sergilenmesini zorunlu kılan ilk eyalet oldu.

 

Her ne kadar Amerika Başkanı seçildiği zaman inandığı dinin kitabı üzerine yemin etse de Amerika seküler, farklı dinlere mensup insanların kendini ifade edibildiği özgür bir ülke. Fakat bu son kararla birlikte artık din öğretilerinin okullarda yer almasını bu durumu ciddi ölçüde zedeleyebilir. Tabi bu durum tek bir eyaletle sınırlı kalması düşünüldüğünde absürt gelebilir ama Trump seçildiğinde muhafazakar kamuoyu desteğiyle tüm ülkeye yayılabilir.

Birçok aile bu duruma tepki gösterip, anayasaya aykırılık sebebiyle dava açtılar. Louisiana Cumhuriyetçilerin yoğunlukta olduğu bir eyalet. 2020 seçimlerinde Trump yüzde 58.46 oy oranı almıştı.

Bu karar tabi ki siyasi, ülkede SJW ve LBGT hareketlerine karşı bir tutum olarak çıktığı söylenebilir. Muhafazakarlar kendine tehdit olarak gördüğü bu hareketlere karşı On Emir'in okullarda yer almasını Twitter ve Facebook'ta destekler mesajlar attılar.

 Bahsi geçen On Emir'in Türkçe Çevirisi

  1. Tanrın YHVH'den başka ilah(lar)ın olmayacak.
  2. Kendine yukarıda, gökte; aşağıda, yerde; veya derinlerde, yeraltında yaşayan put(lar) yapmayacaksın. Onlara eğilmeyeceksin ve onlara ibadet etmeyeceksin.
  3. Tanrın YHVH'nin ismini boş yere anmayacaksın. Çünkü YHVH onun adını boş yere ağza alan kişiyi cezasız bırakmayacaktır.
  4. Haftanın altı günü üretecek ve dünyevi çalışmalarını gerçekleştireceksin. Haftanın son günü, yedinci gün mukaddes Şabat günündeyse bütün işlerini bırakacak ve Tanrın YHVH'e ibadet edeceksin. O gün Sebt'tir.
  5. Annene ve babana hürmet edeceksin.
  6. Öldürmeyeceksin.
  7. Zina etmeyeceksin.
  8. Çalmayacaksın.
  9. Komşu(ları)na karşı yalan yere şahitlik yapmayacaksın.
  10. Komşu(ları)nın, yakın(lar)ının mülklerine tamah etmeyeceksin.

 

 

 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Amerika'nın Suç Oranı En Yüksek 10 Eyaleti

Ankara 2024 Yerel Seçim Analizi

Amerika Seçimleri Üzerine