Trump'ın Zaferi
Geçtiğimiz 5 Kasım'da Amerika Birleşik Devletleri Başkanlık Seçimleri yapıldı ve önemli bir farkla Donald Trump seçimleri kazandı. Tüm sallantında olan eyaletleri (Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, Arizona, North Carolina, Georgia, Nevada ) kazandı. Sadece Başkanlıkta değil Senato ve Temsilciler Meclisi'nde de Cumhuriyetçiler galip geldi. Böylelikle Cumhuriyetçiler istedikleri tüm politikaları uygulayabilecek konuma erişmiş oldular.
Klasik bir girişten sonra kendi çıkarımlarıma gelelim. İlk gelen bilgilere göre Trump kabinesini daha çok şahin isimlerden oluşturmakta kararlı. Özelikle bizim açımızdan bakacak olursak Suriye ve Irak'tan çıkmanın hata olacağını, İsrail'in Orta Doğu'daki tüm politikalarını destekleyecek kişiler kabinede yer bulacak. Dahası Türkiye'yi NATO'dan çıkarma fikrinde olanlar bile var. Yine Trump kendi döneminde defalarca düşmanca yaklaşımda bulunduğu Çin'e karşı bu sefer yine belki de daha sert, özellikle de Tayvan üzerinden bir politika izleyecektir.
Ukrayna - Rusya Savaş'ında muhtemelen Zelinski argo tabilerle "satılacak". Bunun Putin'i durduracağı fikri yaygın fakat kazın ayağı öyle değil. Muhtemelen Ukrayna kendince kısmi bir zafer çıkaracak olan Putin nihayetinde odağını Avrupa'nı kalbine çevirecektir. Bu durumda da Karadeniz artık Türkiye'nin kontrolünde olan bir ülke konumundan çıkar. Muhtemelen bu süreçte Möntrö Boğazlar Sözleşmesi yeniden Türkiye'nin önüne gelebilir. Rusya'nın genişlemesini bahane göstererek Karadeniz'de daha fazla kuvvet bulundurma isteğiyle Möntrö'nün kendisi için delinmesini hatta kaldırılıp NATO'ya bağlı bir komiteye bırakılmasını isteyebilir.
Jeopolitik olarak durumu dilim döndüğünce anlatmaya çalıştım. Geçmiş Trump - Türkiye ilişkilerine bakarsak durumun içi açıcı olmadığını görmekteyiz. Burada bir parantez açmak istiyorum. Türkiye'de ilginç bir grup Trump'ın gelmesini memnuniyetle karşıladı. İdrak edebildiğim kadarıyla Woke kültürüne karşı bir tepki olarak Trump'ı destekliyorlar. Fakat Trump döneminde Türkiye'ye karşı durumları şöyle sıralayabiliriz.
- Rahip Branson Krizi
- Caatsa Yaptırımları
- Türkiye'nin ypg terör bölgesine operasyonları sırasında Başkan Yardımcısı Mike Pence'nin Ankara'ya gelmesi
- Trump'ın eğer ypg operasyonlarını durdurmazsak Türkiye ekonomisini mahvederim tweeti
- Malum Trump'ın Erdoğan mektubu.
- Erdoğan'ın ABD ziyaretinde Trump'ın hükümet yanlısı gazetecilerle yaşadığı gerginlik
- Türkiye'nin F-35 savaş uçağı üretiminden çıkarılması
- Türkiye'ye vize kısıtlamaları getirilmesi
- Türkiye'deki bazı bürokratlara yaptırım uygulanması
- Halkbank davası ve Hakan Atilla'nın tutuklanması
Muhtemelen bu durumlara birçoklarını daha ekleyebiliriz. Türkiye ile Trump arasında İran meselesi yine bunlara eklemlenecek bir mesele olabilir. İsrail'in İran'a olası bir müdahalesi NATO'nun doğu sınırını teşkil eden Türkiye için yeni bir sorun olarak ortaya çıkacaktır. Türkiye'nin bu müdahalenin dışında kalmasını pek olası olduğunu düşünmüyorum.
Nihayetinde Trump'ın son dönemi olacak. Yaşı itibariyle de yapacağı icraatların sonuçlarını görmeyecek ve mahkeme önüne çıkmayacaktır. Bu durumda dengesiz politikaları ile ne Türkiye'yi ne de Dünya'yı iyi bir dönem beklediğini düşünmüyorum.
Sabredip zaman ayırdığınız için teşekkürler.
Bu metinde bulabilecekleriniz.
Sallantıda olan eyaletler hangileridir?
Trump - Türkiye ilişkilerinde yaşanan olumsuzluklar nelerdir?
Yorumlar
Yorum Gönder